Gündem Asker ve poliste üzücü oranlar!

Asker ve poliste üzücü oranlar!

04.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Polis ve askerler arasındaki intihar vakası oranı, Türkiye’de yaşanan intihar oranlarının 3 katına erişiyor

Asker ve poliste üzücü oranlar

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) şüpheli ölüm ve intihar vakalarının artması, son 10 yılda intihar edenlerin sayısının şehit sayısını aşması, dikkatleri bu konuya çevirdi. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 2011’de 2 bin 677 intihar vakası yaşandı. Buna karşılık, TSK’da kesin sayısı bilinmemekle birlikte sadece 2012’de 44 intihar olayı gerçekleşti. Araştırmalara göre, polislerde de yılda ortalama 50 intihar olayı görülüyor. Oransal bakıldığında ise askerdeki intihar sayısının, Türkiye ortalamalarının 3 katı olduğu görülüyor. 2011 TÜİK verilerine göre Türkiye’deki “kaba intihar hızı” yüzbinde 3,62 iken bu oran 2012’de askerlik yapanlar arasında yüzbinde 9,5 olarak gerçekleşti. Ortalama göre ise polis, hem Türkiye ortalamalarına hem de askere intihar konusunda fark attı. Buna göre, polislerde görülen intihar oranı yüz binde 19,6.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun da gündemine aldığı, askerdeki kötü muamele, şüpheli ölüm ve intihar olayları, ilginç bir istatistiği de ortaya koydu. Asker Hakları adlı oluşumun komisyonla da paylaştığı verilerine göre, Türkiye genelindeki kışlalarda zorunlu askerlik hizmetini yapan erlerden 44’ü intihar olarak açıklanan gerekçeyle yaşamını yitirdi.

463 bin asker
Zorunlu askerlik hizmetini yapanların ortalama sayısının 463 bin olduğu düşünüldüğünde ve TÜİK’in yaptığı hesaplama yöntemine göre, yüzbinlik dilim esas alındığında, toplam asker sayısındaki “intihar hızının” yüzbinde 9,5 olduğu görülüyor. Asker Hakları Sözcüsü Tolga İslam ise intihar eden asker sayısının aslında bilinen iki katı olduğunu, ancak bunun kayıtlara yansımadığını öne sürüyor. Bu iddianın doğru olması halinde, oran yüz binde 19’a kadar ulaşıyor.

Polis fark attı!
Bir süre önce TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, polis intiharları ile ilgili bir açıklama yapmış 2000-2012 arasında 600 polisin intihar ettiğini bildirmişti. Gök’ün verdiği bilgiye göre, yılda yaklaşık 50 polis intihar ediyor. İntiharlar en çok mesleğin ilk dört yılında yaşanıyor. Gök’ün verileri esas alındığında ve Türkiye genelinde 255 bin polisin görev yaptığı düşünüldüğünde, intihar hızının yıllık yüz binde 19,6’yı bulduğu görülüyor.

Türkiye geride kaldı
TÜİK’in son olarak 2011 için açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelindeki intihar hızı (oranı) bu verilerin çok altında. TÜİK verilerine göre, 2011’de ülke genelinde 2 bin 677 intihar olayı görüldü. Bin 876 erkek, 801 kadın intihar ederek yaşamına son verdi. İntihar hızı ise yüzbinde 3,62 olarak gerçekleşti. Türkiye genelindeki erkek intiharlar esas alındığında da asker ve poliste yaşanan intihar olaylarının Türkiye ortalamalarını kat kat aştığı görülüyor.