ODTÜ yolu ve AOÇ'deki usulsüzlükler Meclis'e taşındı

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara Ulaşım Ana Planı'yla ilgili Meclis'e dikkat çekici bir soru önergesi verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Tanrıkulu, “ODTÜ yolu ve AOÇ'deki yapılaşmaları ‘yasal' hale getirmek için özel bir çalışma yapıldığı iddiası doğru mudur?” sorusunu yöneltti. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanlığı hocaları daha önce imzayla ulaşım ana planıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını açıklamıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Ankara Ulaşım Ana Planı’nında sıkıntılar sürüyor. 2013 yılı Şubat ayında imzalanan ‘bir yıllık’ protokolle üniversitenin Mimarlık Fakültesi dekanlığınca çalışması yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 (AUAP 2038) henüz kamuoyuna duyurulmadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da ‘AUAP 2038’ planını Meclis gündemine taşıyarak çok tartışılacak sorulara yer verdi. Yapılan planın ‘planlama ilkelerine uyup uymadığını’ soran Tanrıkulu, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün projeyi üstlenip sahip çıktığına dair herhangi bir kurul kararının olup olmadığını da sorguladı. Tanrıkulu, AUAP’ı eleştiren yazı ve haberlerin yer aldığı internet sitelerinin serverlarına rektörlükçe yasak getirildiği iddiasını da gündeme taşıdı.

Tanrıkulu, 18 Eylül’de yine Başbakan Dautoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermişti. Önergesinde Ulaşım Ana Planı’nın Şubat 2014’te bittiği halde kamuoyuna neden duyurulmadığın sormuştu. Sezgin Tanrıkulu, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti: “Üst plandan önce, alt planların (noktasal) hazırlanması ve uygulanmaya başlanması, planlama ilkelerine uygun mudur? Yapılan planın, Gazi Üniversitesi planlama ofisinden imza yetkisine sahip ‘plan müellifinin’ ismi nedir? ODTÜ yolu ve AOÇ’deki yapılaşmaları ‘yasal’ hale getirmek için özel bir çalışma yapıldığı iddiası doğru mudur? Planla ilgili yapılan çalışmaların hiçbirinin kamuoyuna duyurulmamasının, oluşacak yeni rant alanlarının bilinmesini istememekle ilgili olduğu iddiası doğru mudur? Kullanılan ‘visum bilgisayar paket programı’nın bir veri girişi ve mevcudu belgeleyen, etüt eden bir trafik mühendislik programı olduğu, bir ulaşım modeli olmadığı öne sürülmektedir. Ancak tanıtım broşüründe modelleme olduğu iddia edilmektedir. Kentsel planlamaya yönelik olan ‘modelleme’ işinin taşeron bir firmaya verildiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, hangi firmaya verilmiştir? Projede özellikle anket çalışmalarında emeklerinden faydalanılan ve Gazi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 1431 saha çalışanına ne kadar ücret ödenmektedir? Çalıştıkları süre boyunca sigorta ödemeleri yapılmakta mıdır? Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası gibi meslek örgütlerini eleştiri ve değerlendirmeleri, proje yürütücüleri tarafından dikkate alınmakta mıdır?”

Günün Önemli Haberleri