Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Rahim AK-GAZETE HABERTURK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Demirbank davasını Alman Michael Reisner üzerinden kazanan bin 500 kişinin avukatı Julide Ertürk, kazanılan dava sonucunda tazminatları bankanın değerinin 2 milyar Euro olduğundan yola çıkılarak hesapladıklarını ifade etti. Bankanın o dönem HSBC Bank’a ucuz satıldığını ifade eden Ertürk, o dönemde hisseleri satılan 5 bankanın ortalama satış tutarı üzerinden 2 milyar Euro’luk değere ulaştıklarını kaydetti. Ertürk bankaların satış rakamlarının şube, çalışan sayıları açısından değerlendirmeye alınıp şube ve çalışan başına değerlere ulaşılarak değerlendirme yaptıklarını anlattı.

PİLOT DAVA KAZANILDI

Cıngıllı Holding ve Sema Cıngıllıoğlu’nun yanı sıra AİHM tarafından haklı bulunan Alman Reisner’in pilot olarak yürütüldüğü davasını Bilgiç Ertürk Hukuk Bürosu’nun Uluslarararası Mahkemeler Birimi Başkanı olarak kendisinin yürüttüğünü ve kazanılan davanın AİHM’e başvuran bin 500 küçük yatırımcı için de geçerli olacağını anlatan Ertürk dava sürecini şöyle özetledi:

“Türkiye’de küçük yatırımcıların davalarının AİHM’ye götürülmesi için doğru bir biçimde yürütülmesi gerekiyordu. Ancak bu doğru yürütülmedi. Biz ise bin 500 kişinin dava süreci Türkiye’de bittikten sonra AİHM’ye gittik. Türkiye’de davalar süre aşımı nedeniyle bir bölümü de ortada Demirbank tüzel kişiliği olmaması nedeniyle reddedildi.Çünkü o tarihte Demirbank HSBC’ye satılmıştı. 2009’da Türkiye’deki yasal süreç bitti biz AİHM’e gittik. İçinde yoğun olarak Alman, Avusturya, İsviçre ve Türklerin de bulunduğu bin 500 kişiyle AİHM’ye dava açtık.” Ardından AİHM’nin Meihael Reisner dosyasını pilot dosya olarak seçtiğini ifade eden Ertürk, “Şimdi pilot dosya davayı kazandı. Bu kazanım bin 500 kişiyi de kapsıyor” diye konuştu.

BÜYÜK DAİRE SON SÖZÜ SÖYLEYECEK

AİHM kararı gereği devlet üç ay içinde tazminat ödeyip ödemeyeceğine karar verecek. Eğer devlet tazminat vermezse Türkiye’de idare mahkemesine başvurup karar gereği tazminat istenecek. Ayrıca devletin kararı doğru bulmaması durumunda 3 ay içinde bir üst mahkeme olan Büyük Daire’ye gitme hakkı da var. Büyük Daire kararı doğru bulursa tazminatlar yürürlüğe girecek.

DEVLETTEN 550 MİLYON EURO ÇIKABİLİR

Şimdi devlet ile Demirbank mağdurlarının avukatları tazminat tutarı üzerinde anlaşmaya çalışacak. Eğer Demirbank mağdurlarının hesabı kabul edilirse 2 milyar Euro’luk piyasa değeri üzerinden AHİM’ye başvuran bin 500 kişi 65 milyon Euro alacak. Yeniden dava yolu açılan 13 bin Türk küçük yatırımcı da katıldığında o tarihte bankanın halka açıklık oranı olan yüzde 27,5’lik payı devlet tazminat olarak ödeyebilecek. Bu tutar ise tam 550 milyon Euro yapıyor. Ancak tabii ki devlet de kendine göre enstrümanlar sunarak ödeyeceği tazminatı hem Türk hem yabancı yatırımcılar için azaltmaya çalışacak.

350 MİLYON $’DI ŞİMDİ 750 MİLYON $’A SATILIYOR

HSBC ise 2001’de 350 milyon dolara satın aldığı Demirbank ile girdiği Türk bankacılık sistemini, bunun tam 2 katı fiyata 750 milyon dolara (688 milyon Euro) ING Bank’a satarak terk ediyor.

13 BİN KÜÇÜK YATIRIMCIYA DAVA HAKKI DOĞDU

Avukat Julide Ertürk’ün dikkat çektiği önemli bir nokta da zamanaşımı süreci ve AİHM’de dava açılmadığı için hak kaybına uğradığı düşünülen 13 bin Türk küçük yatırımcının da yeniden dava hakkı doğmuş olması. Ertürk alınan karar mülkiyet hakkının ihlal edildiğini ortaya koyduğu için tüm küçük ortakların dava açıp kazanma hakkı doğduğunu dile getirdi. AİHM uygulamasında mülkiyet hakkının ihlalinde zamanaşımının ortadan kalktığını dile getiren Ertürk, “Kararın sonuçlarından dava açmayan veya dava açıp reddedilen ya da yanlış yere dava açanlar Türk küçük ortaklar da yararlanacak” diye konuştu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ