Gazete Vatan Logo

Prensle evlenecek ama 'Prenses' olamayacak

Prens Charles 34 yıllık sevgilisi Camilla Parker Bowles ile evlenme kararı aldı. Kraliçe Elizabeth'in onay verdiği düğün 8 Nisan'da yapılacak. Diana'yı hâlâ prensesleri olarak gören halkın tepkisini çekmemek amacıyla Camilla'ya 'Prenses' unvanı verilmeyecek

İngiltere Veliaht Prensi Charles sevgilisi Camilla Parker Bowles'la yaşadığı tartışmalı aşkı evlilikle noktalamaya karar verdi. Charles'ın, Leydi Diana'dan boşanmasına yol açan 34 yıllık bu fırtınalı ilişkinin evliliğe dönüşecek olması İngiltere gündemine bomba gibi düştü. Gazeteler yıldırım baskı yaparken, İngiliz Hükümeti ve Kraliyet, Charles'ın kararından memnuniyet duyduklarını açıkladı. Düğün töreninin Windsor Kalesi'ndeki St. George's Kilisesi'nde 8 Nisan tarihinde yapılması planlanıyor. Fakat törenin, Charles ile Leydi Diana'nın 1989 yılında yüzbinlerce kişilik kalabalığın eşliğinde gerçekleşen düğününün gölgesinde kalması bekleniyor. Çünkü Kraliyet, törenin halka açık olmayacağını belirterek Windsor Kalesi'ne sadece Charles (56) ve Camilla'nın (57) yakın dostlarının katılacağını duyurdu. Bunun altında ise Leydi Diana'yı unutamayan ingiliz halkının hala Camilla'yı'evlilik yıkan kötü kadın'olarak görmesi yatıyor.

Metres olmak sorun değildi
1971'de Windsor Kalesi'nde bir polo maçında birbirlerine aşık olan Charles ile Camilla da halkın bu tepkisini bildikleri için aslında Diana'mn gölgesinde kalmayı kabulleniyor. Hatta Camilla, Charles evlendikten sonra da ilişkilerini devam ettirmekte ısrar ediyordu. Gizlice Charles ile buluşmaya devam eden Camilla'mn bir keresinde, "Benim büyük büyükannem, senin büyük büyükbabanın metresiydi... Öyleyse biz de aşkımıza devam edebiliriz" dediği öne sürülüyor. İngilizler aslında ilk başta, 1992'de birlikte oldukları basın tarafından ortaya çıkarılan Camilla ile Charles'ın ilişkisine pek tepki göstermiyordu. Çünkü bu sırada İngiltere, Charles'ı aldatan Diana'nın aşk skandallarıyla çalkalanıyordu. Ancak Charles ve Diana, 1996'da boşanınca durum değişti. Camilla İngiltere'nin gelmiş geçmiş en güzel ve en medyatik Prensesi olan Diana'nın hayatını karartan kadın olmuştu. Hatta "Rottweiler" adı takılan Camilla köpeğe benzetiliyordu. Diana 1997'de sevgilisi Muhammed El Fayed ile birlikte Paris'te öldükten sonra ise Camilla'ya yönelik tepkiler arttı. O yıl yapılan anketlere göre İngilizler'in yüzde 90'ı Camilla ile Charles ile birlikte olmasına karşı çıkıyordu. Bu durum karşısında Prens ve Camilla de 2 yıl boyunca birlikte görüntülemedi. Ancak iki aşık romantik birlikteliklerine devam etmekte ısrarlıydı.

Kraliyet ailesi memnun oldu
1999'da Charles'ın çocukları William ve Harry ile tanışan Camilla daha sonra sık sık Saray'ı ziyaret etmeye başladı. Son iki yıldır Charles'la davetlere katılmaya başladı. Bu durum "Prens halkı yeni bir evlilik için hazırlamaya çalışıyor" olarak yorumlandı. Gerçekten de Camilla'nın geçen yıl Prens'in konutu olan Clearence Sarayı'na taşınması işe yaradı. Camilla'nın Kraliyet'e girmesine olan karşıtların oranı yüzde 20 düştü. Evlilik kararının duyurulmasının ardından da Kraliyet'ten Camilla'nın popüleritesini artırmaya yönelik açıklamalar geldi.

Charles "Sabırsızlanıyorum ve çok heyecanlıyım" derken, William ve Harry babaları evleneceği için çok mutlu olduklarını söyledi. Son onay ise Kraliçe Elizabeth'ten geldi: "Veliaht Prens'in evlilik kararı tüm Kraliyet memnun.

Kilise bu evliliği sakıncalı buluyor
Evlilik sonrasında Camilla, 'Prenses'ünvanını kullanmayacak, sadece "Prens'in eşi" olarak anılacak. Törenden sonra Kraliçe Elizabeth, Camilla'ya "Cornwall Düşesi" unvanını verecek. Böylece Charles'ın Kral olması durumunda Camilla'nın Kraliçe olması tamamen engelleniyor. Camilla'nın tahtın varisi konuma getirilmemesinin altında ise iki sebep yatıyor. İlk olarak bu manevrayla ingiliz halkının "Prens'in eski metresi Kraliçe mi olacak?" endişesini gideriliyor. İkinci ve daha önemli neden dini gerekçeler olarak gösteriliyor. Anglikan Kilisesi'nin kurallarına göre aslında boşanmış ve eşi hala hayatta olanların evlenmesi 'sakıncalı' bulunuyor. Leydi Diana 8 yıl önce öldüğü için Charles açısından bir sorun yok... Ancak Camilla'nın 1995 yılında boşandığı asker eşi Andrew Parker Bowles hala hayatta. Durum dul Camilla ile evlenecek Charles'ın Kral olmasıyla karmaşık bir hal alabilir. Çünkü ingiltere Kralı aynı zamanda Anglikan Kilisesi'nin doğal lideri sıfatını alıyor. Hatta 8'inci Edward, Amerikalı dul Wallace Simpson'la evlenmek istediğinde bu dini gerekçeler nedeniyle tahttan vazgeçmek zorunda kalmıştı. Ancak Prens Charles, törenini Anglikan Kilisesi'nin huzurunda gerçekleştirmeyecek. Camilla'nın da Kraliçe unvanından vazgeçmesiyle bu krizin aşılması bekleniyor.

Haberin Devamı