Gazete Vatan Logo

Kumpası aşıp general oldular

Balyoz ve Casusluk davalarında kurulan kumpaslarla yıllarca hapis yatan ve aklandıktan sonra TSK’ya dönen 9 kurmay albay, son YAŞ toplantısında amiral ve general olarak atandı...

Kumpası aşıp general oldular

Her şey 20 Ocak 2010’da Taraf Gazetesi’nde ‘Balyoz Harekât Planı’ denilen belgelerin yayınlanmasıyla başladı. Ergenekon ve bağlantılı davaların ardından Balyoz ve Casusluk kumpaslarıyla TSK doğrudan hedefe alınmıştı. Yüzlerce asker, onlarca general; halka ateş açacaklar, camileri vuracaklar, komşu ülkeleri savaşa kışkırtacaklar, casusluk yaptılar ve hükümeti devirip darbe yapacaklar gibi iddialarla dalga dalga tutuklandı.

Hepsi beraat etti

Vatan hainliğiyle suçlandıkları yargılama sürecinde birçok hak ve hukuk ihlali yapıldı. Hakkında kanıt bile olmayan askerler kurulan kumpasla yıllarca cezaevinde yattı. Yargılama sonunda askerler 13 ile 20 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. FETÖ/PDY yapısının çözülmesiyle haklılıkları ortaya çıkınca hepsi beraat etti. İşte o komutanlar bugün YAŞ’ta paşa yapılarak TSK’nın en kritik birim ve birliklerinin başına geçti. 2 Ağustos’ta yapılan YAŞ toplantısında FETÖ mağduru olan Deniz Kuvvetleri’nden 7 kurmay albay tuğamiralliğe, Hava ve Kara Kuvvetleri’nden de 1’er kurmay albay tuğgeneralliğe terfi etti. Bu atamalar kumpas mağduru 9 kurmay albaya iade-i itibar olarak yorumlandı. İşte yeni dönemde kumpasları aşarak paşa olan ve TSK’ya komuta edecek o komutanlar...

Haberin Devamı

Hasdal’ın amiralleri

Balyoz ve Askeri Casusluk kumpaslarında yıllarca hapis yattıktan sonra beraat ederek TSK’ya dönen muvazzaf subaylar üç yıldır terfi bekliyor. Hasdal Askeri Cezaevi’nde yattıktan sonra orduya dönen 13 deniz kurmay albay tuğamirallik için gün sayıyordu. 2015’te Özdem Koçer, 2016 YAŞ’ta Balyoz’da 3 yıl hapis yatan Önder Çelebi ile Baybars Küçükata tuğamiral olarak atandı. Bu yıl ise cezaevi arkadaşlarından yine Balyoz davasında yaklaşık 3 yıl cezaevinde yatarak 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Türker Koçpınar ile Ayhan Gedik tuğamiralliğe terfi etti. Askerlerin bir gemiye benzeterek ‘TCG Hasdal TD-134’ dedikleri Hasdal Askeri Cezaevi, üç yılda 5 tuğamiral çıkardı. Son üç YAŞ dönemi dikkate alındığında ise 2015’te 1, 2016’da 13, 2017’de ise 9 olmak üzere toplamda 25 kumpas mağduru kurmay albay, amiral ve general rütbesine terfi etti.

Haberin Devamı

Ayhan Türker Koçpınar

Kanseri de yendi FETÖ’yü de

Kurmay Albay Ayhan Türker Koçpınar, Gölcük’teki Donanma Komutanlığı Hücumbot Filosu’nda görevliydi. Balyoz davası kapsamında tutuklanan Albay Koçpınar, 3 yıl hapis yattı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003’te suçlandığı sırada bir çeşit lenf kanseri olduğunu öğrendi. Daha sonra hastalığı yendi. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından tahliye edildi ve yeniden yargılamada beraat etti. Albay Koçpınar, darbenin ardından Hücumbot Filotillası Komodoru olarak görev yaptı.

Kurmay Albay Ayhan Gedik

16 yılla yargılandı

Deniz Kurmay Albay Ayhan Gedik, Balyoz kumpasında gözaltına alındı. 2011’de tutuklandı. Dava sonucunda 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dava sürecinde yapılan haksızlıkları ve hak ihlallerini yazdığı mektuplarla ifşa etti. Yeniden yargılamada beraat ederek TSK’ya döndü. Yalova Garnizon Komutanı olarak görev yapıyordu.

Kurmay Albay Yavuz Kılıç

Haberin Devamı

Roma’dan kendisi gelip teslim oldu

Yavuz Kılıç, 1999’daki büyük Marmara depreminde enkazdan çıkarıldı. Balyoz’dan tutuklama çıkınca NATO görevinde olduğu Roma’dan kendi isteğiyle gelip teslim oldu. “Bizi canlı canlı gömüyorlar” dediği davada 16 yıl hapis cezası aldı. Toplamda 21 ay cezaevinde kaldı. Serbest kaldıktan sonra Hasdal’ı iş yeri sanan 4 yaşındaki kızı Duru’nun “Baba bir daha işe gitme” isteğiyle karşılaştı.

Kurmay Albay Aykut Manioğlu

Casus diye tasfiye edilmek istendi

Kurmay Albay Aykut Manioğlu (48) İzmir’deki Askeri Casusluk kumpasıyla TSK’dan tasfiye edilmeye çalışıldı. 15 Temmuz sonrası tutuklanarak cezaevine gönderilen eski Tuğamiral Hasan Doğan’ın yerine Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’na getirildi.

Kurmay Albay Cem Okyay

Hapisten üniformasıyla çıktı

Donanma’nın en büyük savaş gemilerinden TCG Gaziantep’in komutanlığını yaptıktan sonra Harekat Plan Şube Müdürü’yken Balyoz davasında tutuklanan Kurmay Albay Cem Okyay, 2 yıl 10 ay kaldığı İstanbul Maltepe Askeri Cezaevi’nden üniformalarını giyerek çıktı. “TSK içindeki kumpasçılar temizlenmeden göreve dönmeyeceğim” dedi. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ‘acil’ koduyla Harekât, Plan ve Teşkilat Daire Başkanlığı’nın başına getirildi. 49 yaşındaki Okyay, cezaevinde ‘Kapı’ adlı bir roman yazmıştı.

Haberin Devamı

Kurmay Albay Oğuz Okuyucu

Gizli belge çalmakla suçlandı

İzmir Askeri Casusluk Davası’nda kumpasa maruz kalan F-16 pilotu Kurmay Yarbay Oğuz Okuyucu hakkında ‘Suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak’ ve ‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek’ suçlamasıyla 4-11 yıl arasında hapis cezası istendi, 2 yıl cezaevinde kaldı. Kumpas davasından beraat eden Okuyucu daha sonra terfi ederek Albay rütbesiyle filo komutanlığına getirildi.

Kurmay Albay Yalçın Özkütük

Vatan haini yaftası

İzmir’deki Askeri Casusluk ve Şantaj kumpasında vatana ihanetle suçlandı. Kurmay Albay Yalçın Özkütük’ün (48) hazırladığı ‘Çok Gizli’ gizlilik derecesindeki askeri birliklerimizin savaş planlarının yer aldığı belgeye ‘Yunanistan’daki dostumuza iletilecek’ notunu düştüğü iddia edildi. Kumpas ortaya çıkınca aklandı. Özkütük, aklanmasının ardından 3. Hücumbot Filotillası Komodoru olarak atandı.

Kurmay Albay Sami Yüksel

Seminerde yoktu yine de tutuklandı

Kurmay Albay Sami Yüksel Burdur Garnizon Komutanı iken Balyoz kumpasıyla tutuklandı. Davanın esas dayanağı kabul edilen 1. Ordu Komutanlığı’ndaki seminerin düzenlendiği tarihlerde Ankara’da ordu evinde kaldığını ispatlanmasına rağmen 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Beraat ettikten sonra TSK’ya döndü.

Kurmay Albay Şafak Duruer

31 ay tutuklu kaldı

Balyoz kumpasında tutuklandı. Tam 31 ay haksız yere tutuklu kaldı. “Bu örgütün bize, ailelerimize ve devletimize verdiği zarar nedeniyle davaya katılmak istiyorum” diyen Kurmay Albay Şafak Duruer FETÖ/PDY davalarında müşteki oldu. Balyoz davasında avukatı olan Hakan Tunçkol’un, FETÖ sanığı Alaeddin Kaya’nın avukatlığını yaptığını öğrenince, duruşmada “Silivri’de, Hasdal’da bir kere başım eğilmedi. Şu anda Murat Özenalp’in, Ali Tatar’ın ailesinin yüzüne bakamıyorum” demişti.