GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
31 Temmuz 2017 Pazartesi 17:22

İzmir’de emlak vergisi şoku: Fiyatlar uçtu!

Ülke genelinde birçok il ve ilçede artan emlak vergileri İzmir’de de yüzbinlerce vatandaşı vurdu. Çok sayıda ilçede fahiş fiyatlara ulaşan vergilere vatandaşlar ve muhtarlar isyan etti.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Türkiye’de son dönemde fahiş derecede artan emlak vergilerinden İzmir’deki vatandaşlar da payına düşeni aldı.  Ülke genelinde bazı belediyelerin emlak vergisinde 2018 - 2021 yıllarında öngördüğü olağan üstü artışlar için milyonlarca yurttaş mahkemelere itirazlarını iletti.

Belediyelerin elindeki en büyük gelir kalemlerinin başında gelen emlak vergilerinin İzmir’de de özellikle turistik ilçelerde ortalama 10 ile 15 kat arttığı belirtildi.

İzmir’in Yarımada’da bulunan ilçesi Urla’da, bir önceki yıl metre kare birim fiyatı için 200 TL ödeyenlerin bu sene 800 TL ile karşılaştığı öne sürüldü. Ayrıca Foça, Çeşme, Karşıyaka, Bayraklı, Menemen gibi ilçelerde de belediyeye giden vatandaşların ‘Takdir Komisyonu’nun belirlediği yeni birim fiyatlarına baktığında şok olduğu ifade edildi.  Yeni takdir edilen değerde bazı arsaların metrekare birim fiyatlarında 10 kat artış olduğu belirtildi.

MUHTARLAR İSYANDA!

Edinilen bilgiye göre afaki fiyat artışları olan bazı ilçelerde ise mahalle muhtarlarının isyan ettiği ve belediye başkanlarının geri adım atmaması halinde görevlerini bırakacaklarını duyurdukları öğrenildi.

OLAĞANDIŞI ARTIŞ İÇİN OLAĞANDIŞI GELİŞMELER OLMALI

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) siyaset yapan avukat Şehrazat Mercan Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunurken konuyu Urla özelinde değerlendirdi.  Mercan, “Urla, son yıllarda, spekülatif bir gayrimenkul değer artış oranları ve söylemi üzerine gündemde. Urla, doğal ve kültürel dokusu ile sadece İzmir ve Ege Bölgesi’nin değil, İstanbulluların da tercih ettiği bir ilçe durumunda. Bu da 2018 yılından itibaren, dört yıllık süreç için, taşınmaz sahiplerinin ödeyeceği emlak vergilerine fahiş olarak yansıtılmış durumda. Şöyle ki; Samut Baba Tekkesi civarında bir arazisi olan, yıllık 860 lira vergi ödemekte iken, yeni değerleme komisyon kararı ile 6 bin 700 liraya çıkmış durumda. Yurttaşa soruyorum; ‘olağan dışı gelişme var mı?’ diye. ‘Var’ diyor. ‘Tekke açıldı’. Oysa olağan, yani enflasyon artış oranını aşacak derecede artış sağlanması için, olağan dışı gelişmeler olmalı. Örneğin; Urla’ya doğal gaz gelmeli, ulaşımda yeni kolaylıklar sağlanmış olmalı. Konforu arttırıcı tesisler ve alt yapı düzenlemeleri olmalı. Ama Urla’nın hala, birçok bölgesinde, binalar fosseptik ile atıklarını deşarj ediyor. Hafif raylı tren, düzenli deniz taşımacılığı veya benzeri ulaşım kolaylıkları sağlanmış değil. Sosyal donatı alanlarında da olağan dışı yenilikler yok” dedi.

İZMİR BELEDİYELERİNİN RANT AMAÇLI HAREKET ETMEMELERİ ESAS OLMALIDIR!

Mercan, “Bu durumda, artışın sebebi olsa olsa, doğasının ve kültürel dokusunun keşfedilmiş olması. Bu da belediyelerin çabaları ile elde edilmiş kazançlar değil. Dolayısıyla vergiye yansıtılmasının da mantığı yok. İzmir Belediyelerinin, İstanbul ve Ankara Belediyeleri gibi rant amaçlı hareket etmemeleri, sosyal demokrat belediyelerimizin, sundukları hizmet ve gelişimle orantılı vergi belirlemesi esas olmalıdır. Bu durumda, taşınmaz sahipleri, idare işlem niteliğindeki vergi değerlendirme komisyon kararını öğrendikleri tarihten itibaren 30 gün içinde, İzmir Vergi Mahkemesinde davalarını açabilirler. Ancak dava açma süresinin, kendilerine tebliğ işlemi yoksa ve öğrenmeleri de 30’uncu günü adli tatile denk gelmesi durumunda 7 Eylül 2017 tarihine kadar iptal davalarını açabileceklerdir. Değerlerin fahiş olması, ayrıca, taşınmazların tapuda satışı aşamasında da esas alınacağı için ikinci bir yük olarak, taşınmaz maliklerine yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

İZMİR HALKINI SOYDURTMAYACAĞIZ!

Öte yandan AK Parti İzmir’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe de emlak vergisi sorunu üzerinde detaylı bir çalışma yaptıklarını aktardı. Boztepe hazırlık aşamasında olan raporu ilerleyen günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını ifade ederken, “İzmir’in tümüyle ilgili bilgiler topluyoruz. Sıkıntı çok büyük… İzmir halkını soydurtmayacağız. Biz yetkililere, ‘Elinizi bu vatandaşın cebinden çekin’ diyoruz. Fiyatların 24 kat arttığı yerler var. Biz bunları topluyoruz. En kısa sürede basın açıklamasını yapacağız” dedi.

VATANDAŞLAR MUHTARLIKLARDA DURAN LİSTELERE BAKIP İTİRAZ ETSİNLER

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise, “Belediyelerin büyük gelirleri emlak gelirlerinden oluşuyor. Bir komisyon kuruluyor. Hem odalar hem muhtarlar hem belediyelerden katılım oluyor. Önerilen teklifler encümenden geçiyor. Burada farklı ifadeler de kullanılıyor. Kentsel dönüşüm bahane edilerek, istimlak olunca insanların arsaları ucuza gitmesin diye değeri yüksek gösterdik anlayışıyla muhtarların söylemiyle bu değerleri oldukça şişirmişler. Halbuki hiç alakası yok. Çünkü bir arsanın değerini vermediğinde kamulaştırma dahi olsa değer tespit davası açılarak gerçek değeri alınabiliyor. Belediyelerin büyük geliri emlak olunca maalesef rakamı yüksek tutuyor. Bu her şeyi etkiler. Hem inşaat sektörünü etkiler. Hem yaşayan insanların eviyle ilgili ödedikleri paralar neredeyse kira parasına geliyor. Aynı lokasyonda iki arka sokakta farklı farklı değerler oluşturuluyor. Bir sürü giriftler var ve bunlar yanlış. Vatandaşların valilik ya da belediyeye itiraz etme hakkı var. Bence vatandaşlar muhtarlıklarda olan bu listelere bakıp afaki artış olan değerleri hemen direk dilekçeyle itiraz edip daha sonra mahkeme yolunu açmak lazım. Bu karardan dönülmesi lazım. Enflasyonun yüzde 10-11’de olduğu süreççte kimi yerde yüzde 30, kimi yerde yüzde 300 artışlar kabul edilir artışlar değildir. Kamuoyunun buna tepki göstermesi lazım. İtiraz edip mahkemeye vermek lazım” ifadelerini kullandı.